Rolex presidentarmband för presidentens dag

Idag ska vi ta en bättre förståelse för Rolex President-armbandet. Många av er känner bara till Rolex Day-Date klockor kopior som Rolex President. Medan namnet ”President” bara gäller det halvcirkulära, tredelade länkarmbandet som uttryckligen är designat för Rolex Day-Date-klockorna, har namnet ”Rolex President” förmodligen blivit det mest använda smeknamnet i Rolex-världen.
Precis som Jubilee-armbandet designades huvudsakligen för Datejust-kollektionen, designades President-armbandet specifikt för Rolex Oyster Perpetual Day-Date-lanseringen 1956. Sedan det introducerades har President-armbandet endast varit tillgängligt för Day-Date och specifika värdefulla metallversioner av Lady Datejust. Den tillverkas endast i 18 karats guld eller platina. Dessutom, förutom den ursprungliga versionen, har President-armbandet alltid utrustats med Rolex’s Crownclasp – en dold spännedesign som skapar en sömlös effekt över remmen.
President-armbandet är en hybrid av Oyster och Jubilee. Istället för platta länkar som Oyster-remmen har President-remmen halvcirkulära länkar (även med en tredelad länkdesign) som återspeglar formen på Jubilee-remmen. Den rundade yttre ytan gör att den polerade mittlänken kan fånga det omgivande ljuset, vilket skapar ett mer smakfullt och elegant utseende än Oyster-armbandets plana yta.
Även om det i stil liknar Rolexs andra två ikoniska armband, har President-armbandet en distinkt och igenkännbar design som ofta kopieras av andra märken i hela branschen.
1965, nästan ett decennium efter introduktionen, fick Rolexs presidentarmband officiellt sitt legendariska namn. USA:s president Lyndon Johnson bar Rolex Day-Date i gult guld vid den tiden. Som hyllning till hans val av klocka och klockans exklusiva användning av ädelmetall, hänvisades klockan till som ”President’s Watch” i en amerikansk tidningsannons.
Inledningsvis hänvisade namnet ”President” endast till Day-Date’s armband; Men på grund av deras sammanflätade och oskiljaktiga förhållande började Rolex hänvisa till själva klockan som ”Rolex President Day-Date Chronometer” på 1980-talet. Den officiella användningen av namnet ”President” var kortlivad, och Rolex har sedan dess återgått till att kalla klockan för Day-Date; dock bestod namnet ”President” och blev en vanlig term i Rolex samlarkretsar och på andra håll.